Ostaminen on digitaalinen ja fyysinen elämysmatka – kauppa ostamisen matkatoimisto!

Voi kuinka mielenkiintoista kaupan tulevaisuutta onkaan pohtia!

Eikä sitä tarvitse edes pohtia, kaikki mitä tarvitaan ”avaruusajan” putiikin pyörittämiseen, on jo täällä. Kuluttajilla on taito ja halu toimia uudessa infrastruktuurissa, mutta kauppiaat nukkuvat vielä Ruususen unta. Auto-ja hybermarketit haukkasivat kerran kivijalka-ja kyläkaupat aamupaloikseen, nyt Amazon aikoo herkutella ostoskeskuksilla, tavarataloilla ja kansallisilla verkkokaupoillamme. Etsin lukuisista lähteistä ”kauppakoneen” uusia piirteitä, ja löysin paljon mielenkiintoista.

Olisi aika perustaa ostamisen matkatoimisto, sillä kuluttajat ovat jo matkalla!

Vahvin, älykkäin ja varakkain ei ole se, joka tulee selviämään tästä digitaalisessa vallankumouksessa, vaan se, joka sopeutuu parhaiten muutokseen. Sellainen yritys voittaa, joka tarjoaa kuluttajalle parhaan henkilökohtaisen asiakaskokemuksen ennen ostamista, sen aikana ja sen jälkeen hänen valitsemassaan ympäristössä. Eri kanavien yhdistäminen tuo valtavat synergiaedut.

Fyysinen ja digitaalinen maailma yhdistyvät, eikä kuluttaja koe niiden välillä olevan mitään eroa. He näkevät yhden kokonaisuuden. Asiakkaat voivat tehdä ostoksia mihin aikaan tahansa, missä tahansa fyysisessä tai virtuaalisessa ympäristössä. He tekevät sen millä tahansa käsillä olevalla laitteella: tietokoneella, läppärillä, tabletilla ja älypuhelimella käyttäen apunaa monia eri alustoja, kuten applikaatioita, nettisivuja, sosiaalista mediaa tai interaktiivista kioskia. Jotkut ostajat hyödyntävät kaikkia vaihtoehtoja yhtä aikaa tai erikseen. Jotkut käyttävät vain yhtä laitetta ja formaattia. Ostamisesta on tullut digitaalinen ja fyysinen elämysmatka ja kaupasta ostamisen matkatoimisto.

Ennen tutkittiin markkinoita, ostovoimaa ja asuinalueita, että selviäisi minne kannattaa rakentaa uusi kauppaliike. Kaavoituksen salliessa liiketila rakennettiin, kauppa avattiin ja asiakkaat tulivat tekemään ostoksensa. Tänä päivänä kenenkään ei ole enää pakko asioida myymälässä, hänellä pitää olla siihen oikeasti halu. Brändin todellinen manifesti, esilletulo tapahtuu kuitenkin vain fyysisessä myymälässä. Siinä pitää olla tunnetta ja moniaistisuutta, jota ei voi korvata, vielä.

Voimme olla onnellisia, että vielä on olemassa tuotteita, joita kuluttajat haluavat nähdä, kokeilla ja koskettaa. Mutta mitä pitää tehdä, että ihmiset haluaisivat tulla kauppaan, viihtyisivät siellä ja tekisivät ostoksia? Millenaalit (syntyneet 1981-1996) rakastavat näytöksiä, tapahtumia, pelejä ja kilpailuja. Suuret ikäluokat hakevat elämyksiä ja haluavat opastusta sekä koulutusta esimerkiksi uusien tuotteiden käyttämisestä. He arvostavat myös ostamisen helppoutta.

Kaupan pitää olla siellä, missä kuluttajatkin ovat ja minne he kokoontuvat. Konserteissa, puistoissa, urheilutapahtumissa, julkisissa kulkuvälineissä ja ulkoilmakahviloissa. Pitää oppia käyttämään ei niin perinteisiä formaatteja. Pop-Up kulttuuriin kuuluvat LED-näy- töt, tavara-automaatit, interaktiiviset kioskit ja kontit tietokoneineen.

Muutokseen sopeutuvalla kaupalla on edessään mahtava tulevaisuus. Lapset ja nuoret ovat valmiita perustamaan omia kivijalka-ja verkkokauppoja: 13-vuotiaat ovat mukana kahvilabisneksessä, NY-yrittäjät myyvät käsitöitään netti-ja toriputiikissaan.

Piirros: Kauppakoneen aikakaudet.

Nopeiten ja määrätietoisimmin, lähes robottimaisesti, kuluttajien uudenlaisiin ostamisen tarpeisiin ovat vastanneet Amazon ja Alibaba. Ne toimivat riippumattomasti, luovat omia sääntöjään, ovat arvaamattomia, eikä niiden toimintaa pysty näköjään kukaan edes rajoittamaan.

On vielä kysymysmerkki, kuinka valtaosa meistä ”tavallisista” kauppiaista selviää tulevaisuudessa isojen, globaalien verkkokauppojen puristuksessa. Toimimme itsenäisesti, mutta säännöt ja ennen kaikkea mielenmallimme rajoittavat meitä uudistumasta.

Orjuuden aika on ohi, kaupan kilpailuketjut eivät enää sanele tulevaisuutta, ne voivat olla ainoastaan tukena ja apuna niille, jotka sanelevat tulevaisuuden pelisäännöt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: