OLO ON KUIN DIGIKAAOSPILOTILLA!

Seikkailuni sen kun jatkuvat digitaalisen markkinoinnin maailmassa

Tämä on aivan uskomattoman mielenkiintoista ja hauskaa! Olen jaellut sähköpostiosoitettani innokkaasti kaikille niille tahoille, jotka lupaavat sitä vastaan ilmaista:

– materiaalia digitaalisesta markkinoinnista – oppaita omnichannelistä ja monikanavaisuudesta – megaopuksia Linkedinistä – neuvoja aloittavalle verkkokauppiaalle – apua WordPressin alkutaipaleelle – yms.

Hyvää materiaalia, mutta sitten minulle selvisi, että olen joutunut sähköpostijakajan yllättävään suosioon. Jokaikinen materiaalin lähettäjä ryhtyi muistamaan minua säännöllisillä verkkokirjeillä ja postituksilla. Tai kyllähän minä sen tiesin jo osoitettani jakaessa, että ilmaiseksi ei kukaan tietoa jaa. Kunhan testasin.

Perustin kokeeksi myös oman verkkokaupan.

Se oli opettavainen projekti. MyCashFlow lähetti minulle mukavassa tahdissa neuvoja ja ohjeita, joiden avulla sain viikossa myytyä yhden kirjankin. Paljon haastavampaa oli toimia lähikauppiaana Jyväskylässä, paloitella lihat tiskiin aamuisin, palvella päivät lähiseudun asukkaita ja kuskata rahat pankkiin illalla. (Maalaus oikealla: oma kauppani Valinta Ruokamatti)

Vierailin kahtena päivänä Ecommerce + Shop Tech 2018 – messuilla ja tapasin monta verkkokauppa-konseptien myyjää. Viskan, Codaone ja Teamit tarjosivat kelpo ecommerce-putiikkeja, ja varsinkin Viskan malli oli lähellä minun suosikkiani digijalkakauppaa. Hyviä esityksiäkin siellä oli, varsinkin Anna Juuselan, Yanca Oy:n yrittäjän ”Kosketuspisteessä myymälä ja sen rooli asiakaskokemuksen näyttämönä” herätti paljon ajatuksia ja laittoi kirjoittamaan muistikirjaa (piirros vasemmalla). Tapasin messuilla myös ”vanhoja” tiimiakatemialaisia: Milla Kalliokosken, Kimmo Juntusen, Pasi Suojalan , Linnea Marttisen ja Jussi Nikamaan.

Mutta vihdoinkin asiaan – kolmen kuukauden opintomatkan jälkeen olo on kuin DIGIKAAOSPILOTILLA

Hajahytkyttelyä aiheesta:

Suurin osa kuluttajista viis veisaa siitä, mitä sinä yrityksenä tai yksilönä verkossa huudat, EVVK, mutta jos sattuvat kuitenkin huomaamaan ja kommentoimaan julkaisujasi, he yleensä tuumaavat EAPA (en aio pyydellä anteeksi).

Kuluttaja rakentaa digikaaoksesta hyvin ketterästi itselleen ihan ikioman pelikentän, jossa toimii ja kommunikoi muiden kanssa. Siellä on suosikki verkkopalvelut, valitut somekanavat ja verkkomyymälät, hakukone, sähköposti ja pikaviestikanavat sekä pelit. Hän itse päättää, mitä katsoo ja kuuntelee, lukee ja kirjoittaa, julkaisee ja lataa. Tässä mielessä demokratia ja yksilön vapaus toimivat loistavasti. Vaarana on joutua urkinnan, salaseurannan, petoksen, propagandan ja manipuloinnin kohteeksi. Voi syntyä myös digiriippuvuuksia.

Digitaalinen markkinointi on jäävuoren huippu. Piilossa veden alla pitää olla valtava määrä ymmärrystä myös perinteisestä markkinoinnista. Kannattaa pohtia digitaalisuuden lisäksi markkinoinnin kilpailukeinoja, kuluttajakäyttäytymistä (psykologian ja sosiologian näkökulmat), markkinoinnin toimintaympäristöjä ja viestintää.

Tulla löydetyksi ja huomatuksi verkossa aina vaan vaikeampaa. On vain yksi hakukone, jonka ensimmäiselle sivulle sinun pitää päästä ollaksesi olemassa. On vain noin yksi sosiaalisen median kanava, jonka virrassa sinun tulee näkyä ja olla houkutteleva. Lienee tilapäinen tilanne.

On todellakin varmaa, että kaikki tämä on vain väliaikaista ja voimme oppia ja kehittyä digikaaospilotteina todella paljon. Kyllä lennossa on mukavampaa kuin maan povessa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: