Yleinen

Haluatko kehittää kivijalkakauppasi myyntiä ja perustaa verkkokaupan – tai toisinpäin?

Väitetään, että verkkokauppa syö kivijalkakaupan, ja näin on tilastojen mukaan käynytkin. Yhä useampi kauppias sulkee myymälän ovet lopullisesti. 

Verkkokauppiaat ovat kuitenkin alkaneet perustaa omia kivijalkamyymälöitä, koska he haluavat näkyä ja olla läsnä kuluttajien arjessa.  Toisaalta myös perinteiset kauppaliikkeet avaavat verkkokauppoja.

Yhdistämällä kivijalkakaupan ja verkkokaupan parhaat puolet saat vauhtia kauppasi toimintaan, sinusta voi tulla menestyvä hybridikauppias. Tämä aihe kiinnosti minuakin, siksi tein siitä kirjan, johon Sinunkin kannattaa tutustua!

Kutsun kirjassani digijalkakaupaksi yritystä, jolla on sekä kivijalka- että verkkokauppa. Lisäksi yritys on aktiivinen toimija sosiaalisessa mediassa, tärkeänä kilpailu- ja erilaistumisstrategianaan sisällöntuotanto.

Kirjassani oli haasteellisinta tavoitteeni liittää media osaksi monikanavaista kaupanteon mallia.

Kiinnostuin kivijalkakaupan ja verkkokaupan yhdistämisestä luettuani Doug Stephensin kirjaa Reengineering Retail. Kirjan kantavana teemana oli väite, että mediasta on tullut myymälä. Yrityksen tekemä päivitys voi herättää lukijassaan ostotarpeen, jonka tyydyttämiseen tarvitaan vain muutama klikkaus. Kuluttajalle verkosta ostaminen on helppoa, nopeaa ja usein halvempaakin kuin kivijalkakaupoissa. Puhutaan myös täydennystaloudesta, joka tekee mahdolliseksi tiettyjen tuotteiden automaattisen toimituksen kuluttajan määrittelemässä tilauspisteessä.

Minua inspiroi myös ajatus siitä, että myymälästä on tullut teatteri.

Ensimmäisen kerran vastaavia pohdintoja esittivät jo 1990-luvulla Joseph Pine ja James Gilmore kirjassaan Experience economy. Heidän ajatuksenaan oli, että myymälä on näyttämö tai teatteri, henkilökunta toimii näyttelijöinä ja liikeidea on käsikirjoitus. Ostaminen on kuin huumetta, ja huumeena toimii tässä  dopamiini niminen  hormooni, joka tuottaa mielihyvän kokemuksia. Shoppailu lisää selvästi sen erittymistä. Kaikilla case-yrityksillä oli halua kehittää myymälöittensä elämyksellisyyttä. Tietyllä tavalla ne toimivat omien asiakasheimojensa kokoontumispaikkoina, joissakin tapauksissa jopa ”pyhiinvaelluskohteina”.

Jouduin kirjan lopussa toteamaan, että aidon digijalkakaupan pyörittäminen on vielä utopiaa tai tulevaisuuden haave. Perinteisen vähittäiskauppa-ajattelun varaan sitä ei voi rakentaa. On lähdettävä liikkeelle puhtaalta pöydältä ja kirjoitettava yritykselle tuore tarina ja julkaistava se verkossa. On herättävä kuluttajien kiinnostus.

Kutsun kirjassani digijalkakaupaksi yritystä, jolla on sekä kivijalka- että verkkokauppa. Lisäksi yritys on aktiivinen toimija sosiaalisessa mediassa, tärkeänä kilpailu- ja erilaistumisstrategianaan sisällöntuotanto.

Tietysti tarinaan kuuluvat tuotteet ja palvelut, henklökunta, yrittäjä ja paljon osaamista ja asiantuntemusta. Potentiaalinen asiakas voi asioida yrityksen verkkokaupassa tai tulla kokemaan ja aistimaan brändiä offlinemyymälään. Yritys on media, ja sillä omat seuraajansa ja ”tykkääjänsä”. Parhaimmillaan asiakkaista syntyy heimo, jolla on samat arvot ja kiinnostuksen kohteet kuin palveluja ja tuotteita tarjoavalla yrittäjällä.  

Kirjani oli varsin mielenkiintoinen matka vähittäiskaupan tulevaisuuteen. Paljon enemmän jouduin kuitenkin paneutumaan nykyisyyteen.

Kauppa on muuttamassa muotoaan. Siitä on tullut enenevässä määrin kivijalka-ja verkkokaupan hybridi. Väitettä tukevat valitsemani case-yritykset, jotka varsin luontevasti ja tehokkaasti toimivat monikanavaisesti. On kuitenkin liian aikaista sanoa, että media on myymälä, tai toisinpäin. Kehitys on kuitenkin menossa tähän suuntaan. Kuluttajat ovat tässä edelläkävijöitä ja valmiita muutokseen. Kaupat ovat vielä lähtökuopissa. 

Seuraavassa kuviossa esittelen mallini digijalkakaupan konseptista.

Kaupanteon perusyksikkönä voitanee pitää kivijalkakauppaa.

Kirjassani olen kuvaillut sen roolin muuttumista tuotteiden myymisestä brändikokemusten ja tarinoiden mediakanavaksi. Myymälä on muuttumassa teatteriksi, paikaksi, joka tarjoaa elämyksiä.

Offline-myymälän rinnalle perustetaan yhä useammin verkkokauppa, jolloin voidaan puhua jo monikanavaisesta kaupanteosta. Verkkokaupan ostokset voi saada kotiin toimitettuna, tai ne voi noutaa myymälästä.

Omnikanavaisuus (omnichannel) on koko mallin yhdistävä ja yhteensitova ”liima”, joka mahdollistaa vuorovaikutuksen yritysten ja kuluttajien välille esimerkiksi kasvokkain, kännykällä, tabletilla tai tietokoneella.

Digitaalinen asiakaskohtaaminen voi tapahtua sosiaalisen median kanavissa, verkkokaupan chat-palvelussa, sähköpostilla tai vaikka mobiilisti. Mallissani omnikanava yhdistää eri toimijat ja toiminnot yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Myymälä on media verkossa ja toisaalta teatteri kivijalassa. Oli miten oli, tärkeintä digijalkakauppiaan on hallita sisällöntuotanto. Sisältö syntyy yrityksen historiasta, arjesta ja tapahtumista. Se on tuotekuvauksia, katalogeja ja somepäivityksiä. Tärkeässä roolissa ovat tietysti yrityksen henkilökunta ja heidän asiantuntemuksensa. Tietoa, osaamista ja kokemuksia voi jakaa esimerkiksi artikkelien ja oppaiden muodossa.

Digijalkakauppa-konseptiin liittyy kirjani perusteella tärkeänä osana asiakasheimot, joilla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet ja arvopohja kuin yrityksiä pyörittävillä kauppiailla.

Parhaimmillaan yritys toimii osana heimokulttuuria, sitä organisoivana ja ylläpitävänä voimana. Yrityksen taloudellinen menestys perustuu heimon jäsenten ostouskollisuuteen ja tarpeiden tyydyttämiseen.

Kivijalkakauppa on asiakkaiden kohtaamispaikka.

Siellä tavataan muita asiakkaita, vaihdetaan kuulumisia henkilökunnan ja kauppiaan kanssa ja siinä sivussa tutustutaan tuotteisiin ja palveluihin. Digijalkakauppa-konseptiin liittyy mielestäni myös muita kohtaamisia, joita voidaan järjestää sekä verkossa, että verkon ulkopuolella. Esimerkiksi alan messut, seminaarit ja erilaiset näyttelyt ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Kirjani on uuden ajan vähittäiskaupan yksinkertaistettu kuvaus. Se kokoaa mielestäni hyvin yhteen kaiken sen oleellisen, jonka olen kirjoittamisprosessin aikana oppinut ja oivaltanut nykyajan menestyksekkäästä kaupanteosta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s