Omakustanne vai ”joku muu” kustantaja

Vihdoinkin sain kirjani valmiiksi. Oli riemullinen haaste vääntää leipätekstiä, piirrustella ja mallinnella. Taitonkin tein ihan itse, kun olen saanut Indesign-oppia kansanopistossa. Mielestäni kirjasta tuli hyvä! Poikani Oliver Lehtonen suunnitteli siihen vielä upean kannen.

Seuraavana tuli mieleen, että mistä löytyisi kirjankustantamo eli kustannusyhtiö, joka innostuisi kirjastani. Kustantaja tai julkaisija tarkoittaa henkilöä tai yritystä, joka julkistaa eli rahoittaa ja saattaa tuotteen kuluttajien ostettavaksi tai käytettäväksi. Lähettelin kyselyjä mahdollisille kustantamoille, ja vastauksiakin on tullut:

Kiitos yhteydenotosta. Valitettavasti teoksesi ei sovi kustannusohjelmaamme. Toivottavasti julkaisija löytyy muuta kautta.

Meillä on nyt valitettavasti syksyn kustannusohjelma jo lukittu ja myös kevät aika pitkälle selvillä…

Kiitos käsikirjoituksesta. Kaikki meille saapuneet luetaan. Saat vastauksen 1-6 kuukauden sisällä. Toivomme että vältät käsittelyä hidastavia tiedusteluja.

Niinpä en jäänyt odottamaan kuudeksi kuukaudeksi, että ehkä joku kirjani julkaisee. Ja ymmärrän oikein hyvin, jos kustantajat eivät siitä heti innostuneetkaan. Ihan väkisin, mutta ilman katkeruutta tunsin pientä kateutta niitä kirjantekijöitä kohtaan, jotka saavat tuotoksensa taakse jonkun kustannusyhtiön. Uskon, että silloin voi tuntea olevansa oikea kirjailija. On päässyt ammattilaisten joukkoon.

Hyvin tässä on kuitenkin käynyt. Uuden kirjan aineisto on lähetetty Keuruun Laatupainoon, ja Antti Puoliväli hoitaa homman. Kahta aikaisempaa kirjaani on myyty lähemmäs tuhat kappaletta. Yksi niistä on käännetty korean kielelle ja julkaistu Etelä-Koreassa. Voin nöyrästi kiittää kirjojen ostajia ja lukijoita, jotka ovat suosineet omakustanteitani. Teidän ansiosta näitä kirjoja voi kirjoittaa. Kirjaa ei ole olemassa, jos sillä ei ole lukijoita.

Olen kiitoksen velkaa myös Suomen tietokirjailijat ry:lle saamastani tuesta. Heidän avullaan Suomessa ilmestyy lukuisa määrä valtavirran ulkopuolelle jäävää innostavaa ja innovatiivista marginaalikirjallisuutta, joka muuten jäisi julkaisematta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: